Blogi‎ > ‎

Kaleva 12.2.2015: Yrittäjien toive: Pohjoisen SOTE –alueen ohjausryhmään paikka myös yrittäjille!

lähettänyt Tuula Mustonen 12.2.2015 klo 0.50   [ 12.2.2015 klo 1.01 päivitetty ]

Rohkenin tehdä Oulussa 5.2.2015 Pohjoisen Sote-alueen kuntakokouksessa edistyksellisen ehdotuksen, että myös yrittäjille varattaisiin paikka perustettavaan ohjausryhmään. Josko Pohjoinen Sote-alue olisi nyt edistyksellinen ja näyttäisi mallia koko Suomelle ottamalla myös yrittäjät mukaan ohjausryhmään, jossa tulisi olla kaikkien toimijoiden tasavertainen edustus?

Suuren, yli 68 kuntaa käsittävän Sote–alueen edustajat kokoontuivat hyvässä hengessä selkeyttämään kuntien ja eri toimijoiden roolia valmistelussa. Pohjoisessa on tehty uraauurtavaa työtä ja ollaan hyvässä valmiudessa. Lain tullessa voimaan, uuden sote-alueen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2016 alussa ja tuotannosta vastaavien kuntayhtymien vuoden 2017 alussa.

Ohjausryhmän tehtävänä on poliittinen ohjaus valmistelutyölle ja se tekee esitykset kuntakokouksille. Laajassa kokoonpanossa huomioidaan alueellisuus, kuntien koko ja poliittinen edustavuus. Asiantuntijajäseninä ohjausryhmään kutsutaan henkilöstön pääsopijajärjestöjen, korkeakoulujen ja sotejärjestöjen edustajia. Yrittäjiä ei tässäkään kokoonpanoehdotuksessa, kuten ei koko lain valmistelun aikana valtakunnallisissa asiantuntija-/ohjausryhmissä ole huomioitu!

Tuotannosta vastaavat kuntayhtymät täydentäen tuotantoaan järjestöjen ja yksityisten palveluntuottajien tuottamilla palveluilla. Yhdessä, näin on hyvä! Toivon, että tulevassa mallissa tulevat huomioiduksi kansalaisten/veronmaksajien parhaaksi kaikki, niin julkiset, järjestöjen ja yksityisten yrittäjien tuottamat kustannustehokkuudeltaan sekä laadultaan parhaat palvelut ja tuotantomallit.

Suomessa on 20 000 sosiaali- ja terveysalanyritystä, jotka työllistävät 60 000 työntekijää. Edustamani fysioterapian alalla 80% kaikesta Suomessa tuotetusta fysioterapiasta tuotetaan yksityissektorilla. Yrittäjien edustus sote-ohjausryhmissä on jo työnantajinakin merkityksellinen. Yrittäjiä ei voi jättää oven ulkopuolelle. Meillä on huoli myös olemassa olevista työpaikoista. Alalla on paljon kasvupotentiaalia ja mahdollisuus luoda uusia, joka kunnassa kaivattuja työpaikkoja.

Yrittäjät itse tekevät pitkää päivätyötä sitoutuneena yrityksensä kehittämiseen kyetäkseen palvelemaan asiakkaitaan entistä paremmin ja kouluttavat henkilöstöään ammattiosaamiseen. Suurista liikevoitoista on turha puhua. He maksavat veronsa Suomeen! Lainatakseni Hyssälää harva heistä maksaa veronsa Bahama-saarille tai on koskaan kuullutkaan Bahamasta. Palvelujen hankinta on järjestettävä niin, että se mahdollistaa juuri näiden sinnikkäiden, pienten yritysten pääsyn mukaan ilman välikäsiä, jotta loppuhinta pysyy ostajalle kannattavana.

Mikäli julkinen monopoli ostaa palvelut toiselta, yksityiseltä monopolilta, ei kustannussäästöjä synny. Soteen on saatava tervettä kilpailua laadun ja hinnan osalta, jotta siitä tulee kustannustehokas.

Tuula Mustonen

kansanedustajaehdokas (kok)

Comments